Kuchenka gazowa czy elektryczna? Porównanie funkcjonalności.

Pojawienie się na rynku możliwości gotowania na kuchence gazowej zrewolucjonizowało pracę w kuchni. Możliwość regulacji płomienia pod garnkiem, piękny wygląd i stosunkowo szybkie gotowanie sprawiło, że kuchenki te do tej pory mają swoich zwolenników. Jednakże po drugiej stronie szali znajduje się kuchenka elektryczna indukcyjna, która kosztuje zdecydowanie więcej, ale posiada też szereg cech, które deklasyfikują kuchenkę gazową. Co zatem jest lepsze? Kuchenka gazowa czy elektryczna?

Wady i zalety kuchenki gazowej


Kuchenka gazowa składa się zwykle z czterech palników o różnej wielkości i mocy. Podstawowa płyta, na której palniki są zainstalowane połączona jest z żeliwną lub metalową kratką, na której stawiane się garnki. Kuchenka gazowa nie jest uzależniona od prądu i aby z niej korzystać wystarczy instalacja gazowa lub butla, którą wymienia się na każdej stacji benzynowej za stosunkowo niską kwotę.

Niestety kuchenki gazowe wymagają mocnej wentylacji, a jej brak może wiązać się ze znacznym obniżeniem estetyki kuchni. Ściany i okap bardzo szybko zostaną oblepione klejącą się warstwą rozkładającego się w powietrzu gazu, a osmolone garnki stracą na swoim wyglądzie już po pierwszym gotowaniu. Czyszczenie takiej kuchenki również nie należy do rzeczy najprostszych i najprzyjemniejszych – dostające się w każdy zakamarek bród wymaga od nas każdorazowo rozłożenia kuchenki i porządnego jej doczyszczenia.

Wady i zalety kuchenki elektrycznej


Następcą kuchenki gazowej została kuchenka elektryczna ceramiczna, która zaskoczyła konsumentów wydajnością o 60% wyższą niż w przypadku kuchenki gazowej. Brak osmolonych garnków i jedynie gniazdko elektryczne do wykorzystania przez kuchenkę zdecydowanie przemawiają na jej korzyść. Największą wadą tego typu kuchenki jest jej bardzo wolne nagrzewanie się i oddawanie ciepła. Niestety po zdjęciu z płyty garnka pozostaje ona przez dłuższy czas gorąca, przez co użytkownik narażony jest na poparzenie.

Kolejną, utrzymującą się do dziś na topie kuchenką jest kuchenka elektryczna indukcyjna, która w stosunku do gazowej jest zdecydowanie bardziej wydajna, bo aż o 95%! Prosta, szklana płyta jest niezwykle prosta w czyszczeniu, a bezpieczeństwo związane z jej użytkowaniem mają zapewnione nawet dzieci. Dzięki polu magnetycznemu, jaki kuchenka wytwarza garnki i ich zawartość są bardzo szybko podgrzewane, dzięki czemu gotowanie idzie bardzo sprawnie.
Jedyną wadą kuchenki indukcyjnej jest jej wysoka cena i konieczność zakupienia specjalnych garnków z powłoką magnetyczną. Nie jest to być może najgorsza z możliwych cech, ale jednak istnieje i warto wspomnieć o niej, jeśli zastanawiamy się nad produktem do naszego domu.

Redakcja OrientDeco